Православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят е

...
 Православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят е
Коментари Харесай

Цветница е - окичете с осветена върба портите!

  Православните християни означават Цветница - деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клончета и цветя. Празникът постоянно е в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета. Празникът Цветница се отбелязва освен в православната, само че и в католическата и протестантската черква.

Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клончета от маслина и го популяризират като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Иисус Христос непринудено върви малко по малко към предначертания завършек на земния си живот.

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клончета, които заменят палмовите клончета - вайи, като че ли още веднъж посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се прави на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клончета в домовете си за здраве и предотвратяване от заболявания и зло. Вярва се, че осветената върба има защитна и възпроизвеждаща мощ, по тази причина тя се резервира цяла година пред домашната икона. Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клончета, които защищават от зло и безплодие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения авансово ритуален самун (кукла) и извършват обичая " кумичене ". Венчетата и части от хляба се подреждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе на първо време, се избира за " кумица " и тя повежда моминското хоро към своята къща.

На този ден не престават Лазаровите обреди и традиции. На този празник с кумиченето на лазарките приключва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на площада моми и ергени за финален път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е подписано. Седмицата, която стартира в понеделник след Цветница, се назовава Страстната седмица. В нея християните съпреживяват тъгите на Христос. Българите назовават празника още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Инфо: www.hera.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР